Wspólnie odbudujmy wartości odżywcze w naszym pożywieniu!

For information in English, please visit Patreon or contact us directly.

Projekt Praekologia na Travniku powstał z najczystszą intencją, z potrzeby serca. Byśmy mogli codziennie ciężko pracować nad zmianą kierunku w jakim zmierzamy. Zwracając się w pierwszej kolejności do Społeczeństwa, chcemy podkreślić konieczność stworzenia szerokiego dostępu do Prawdziwej, leczniczej żywności.  Poruszyliśmy problem, który dotyczy każdego – potrzebujemy pożywienia. Wiemy, że idealnie wyglądające i fatalne w smaku ogólnodostępne warzywa i owoce straciły swoją pierwotną moc odżywiania. Znamy tragiczne konsekwencje. Potrzebujemy działania już teraz! My jesteśmy na nie gotowi. Projekt, który stworzyliśmy jest prawdopodobnie najważniejszą rzeczą jaką możemy zrobić w życiu. To podsumowanie wielu lat studiowania zagadnień żywienia i upraw oraz eksperymentów – na sobie i z uprawami. Robimy to również dla Was i dla Waszych dzieci, wnuków. Można to zignorować, zamknąć i zapomnieć. Albo wesprzeć, podzielić się wiadomością i stać się częścią tej pięknej przemiany.

Dziękujemy z całego serca tym, którzy dzielą się z nami swoim entuzjazmem i miłością.
Anna i Tomasz

 

  1. Wstęp
  2. Założenia projektu
  3. Czym jest Protokół Praekologiczy?
  4. Dlaczego?
  5. Kto?
  6. Gdzie i kiedy?
  7. Kiedy?
  8. Twoje wsparcie.
  9. Na co wydamy zebrane pieniądze?
  10. Nasze historie
  11. Nagrody
  12. Kontakt

 

Wstęp

Zubożenie żywności rozpoczęło się w połowie ubiegłego wieku. Wpłynęło to bezpośrednio na zdrowie całych pokoleń i naszych najbliższych. Jest też jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla zdrowia kolejnych. Produkty ze sklepów zazwyczaj nie mają smaku a ich wartości odżywcze sukcesywnie spadają.

Opracowaliśmy autorską metodę uprawy warzyw, ziół i owoców, która odwróci ten proces aż do naturalnego, maksymalnego nasycenia i sprawi, że jedzenie będzie znowu pyszne, aromatyczne, zdrowe i odżywcze. Nasza metoda to Protokół Praekologiczny. Stosując go, otrzymamy żywność leczniczą.

Uprawy będziemy prowadzić w zgodzie z otaczającym nas ekosystemem. Działania w gospodarstwie będą przyjazne dla ludzi, zwierząt, płazów, owadów i ptaków.

Odwiedzając nasze pierwsze, otwarte, pokazowe gospodarstwo praekologiczne skosztujesz Prawdziwego Jedzenia. Warzywa, zioła, bliskość Przyrody i ruch na świeżym powietrzu. Podstawy zdrowego ciała i ducha. Na własne oczy zobaczysz, jak działamy i jak funkcjonują nasze uprawy. Już teraz serdecznie zapraszamy w odwiedziny. Na ten moment będziemy mogli zagwarantować pole namiotowe.
W 2019 zrobimy pierwsze warsztaty praekologii aby Ci najbardziej zainteresowani mogli praktycznie przygotować się do upraw nie czekając na zakończenie projektu i uruchomienie kolejnych gospodarstw.

Protokół Praekologiczny jest ogromną szansą na odbudowanie wartości. Nie tylko odżywczych, ale tych wokół pożywienia w ogóle. Jest szansą na budowanie świadomej odpowiedzialności za swoje zdrowie i fundament rodziny – wspólne domowe posiłki, dzieląc się tym co najlepsze. Jesteśmy głęboko przekonani, że zaczynając od żywności możemy uwolnić się z wielu cywilizacyjnych problemów – nie tylko chorób – Prawdziwe Jedzenie jednoczy i spaja, tworzy dobrą atmosferę. Oczyszczając ciało pozwala inaczej spojrzeć na codzienność i otaczający nas Świat. Szczególnie dziś, jest to bardzo istotne, byśmy odrobinę zwolnili i nauczyli się czerpać z życia oraz dzielić jego radościami.

Założenia projektu

Aby dokonać przemiany, wracamy do absolutnej podstawy – gleby. W niej rośnie nasze pożywienie i ona przez dziesiątki tysięcy lat rodziła naszym przodkom zdrowo i obficie. Dziś wiemy o niej więcej i możemy to wykorzystać do odbudowy leczniczego potencjału żywności. Eliminujemy wszelkie szkodliwe działania agrotechniczne. Przywracamy optymalne biologicznie zdolności życia w ziemi do ochrony roślin i przyswajania przez nie bogactwa składników odżywczych. Dzięki temu będziemy na drodze do naturalnego maksimum stężenia wartości odżywczych.

Ze względu na metodę oraz warunki glebowe, już w pierwszym roku plony będą minimum jakości certyfikowanych upraw ekologicznych! Ponieważ uprawiamy bez nawozów sztucznych,  bez gnojówki, bez popiołów itd. Bez hormonów, stymulantów wzrostu oraz oczywiście bez pestycydów itp. Nasiona mamy własne (bez GMO, utrwalaczy itp.) oraz ekologiczne lub premakulturowe. Zamierzamy również uprawiać wiele starych odmian.
Od 2020 roku zaczniemy zbierać żywność, która w literaturze nazywana jest leczniczą.

Cały proces odbudowy wartości odżywczych powinien trwać 3-4 lata. Przewidujemy, że 4tym roku będziemy mieli plony gotowe do laboratoryjnych badań porównawczych. Przetestujemy żywność konwencjonalną, ekologiczną, permakulturową i praekologiczną.

Od początku będziemy prowadzić nasz kanał na YouTube.

Zebranym doświadczeniem i efektami podzielimy się w postaci publikacji i edukacyjnej trasy – po całej Polsce. Chcemy uruchomić lokalnie uprawy praekologicznie aby jak najwięcej ludzi miało dostęp do tej żywności! W zależności od sposobu finansowania, wspierający projekt będą mieli pierwszeństwo w dostępie do informacji i plonów z tych gospodarstw. W przypadku modelu społecznego, w ramach dodatkowego podziękowania za zaangażowanie, poszukiwania rolników do uruchomienia kolejnych praekologicznych gospodarstw zaczniemy od powiatów, z których wsparcie będzie największe!

Plan na rok 2018 zakłada budowę podstawowej infrastruktury, przygotowanie i uruchomienie warzywniaka na południowym stoku oraz obsianie 1ha konopią ukierunkowaną na nasiona.

Film promujący zbiórkę na PolakPotrafi.pl:

Czym jest Protokół Praekologiczny?

Metodę nazwałem praekologiczną ponieważ odwołuję się do pradawnej potęgi Natury. Gdy w zeszłym wieku zaczęliśmy “grzebać” w mechanizmach działających dziesiątki tysięcy lat sprawnie i wydajnie, nie mogliśmy oczekiwać, że skończy się to dobrze! Zaprzęgliśmy Przyrodę do masowej produkcji, zniszczyliśmy równowagę systemu, który do tej pory nas nie zawiódł. Najwyższy czas to odwrócić.

Połączyliśmy zagadnienia znane z biodynamikipermakulturyupraw bezorkowychmikrobiologii i innych wyłuskiwanych latami, cennych źródeł z całego świata. To połączenie pozwoliło nam odnieść pierwszy sukces na piachach V/VI klasy bonitacyjnej potwierdzając, że już w pierwszym sezonie możemy spodziewać się bardzo dobrych efektów – roślin minimum jakości certyfikowanych upraw ekologicznych.

Biodynamika.
Określa szereg metod wspierających gatunki roślin i ich wzajemne zależności, tak jak wpływ naturalnych wydarzeń i cyklów Natury na określenie odpowiedniego momentu siewu, pielęgnacji, zbioru, prac w i wokół ziemi.
Przykład: marchewkę posadzić między cebulą. Poza innymi pozytywnymi oddziaływaniami, wydzielają zapachy odstraszające szkodniki tego drugiego. I jest to wiedza sięgająca korzeniami greckich filozofów Demokryta i Teofrasta!

Permakultura.
Etyczna filozofia dbałości o Naturę i ludzi. Wykorzystanie kooperacji otoczenia i żyjących w nim organizmów dla dobra całego systemu. Budowanie stabilności zamiast rywalizacji w oparciu o różnorodność i maksymalizowanie dobra płynącego dla każdego z podmiotów. Minimalizacja zabudowań na rzecz wysokiego skupienia i jakości życia. Uwzględnia estetykę i niezależność.

Mikrobiologia.
Szczególnie na początku interesuje nas głównie ilość, jakość i różnorodność obecnego w glebie życia. Odpowiednio je odżywiając, regulujemy możliwości gleby i podnosimy dostępność składników odżywczych dla roślin. Ma to również ogromny wpływ na strukturę płytkich i głębszych warstw ziemi. System korzeniowy może być bardziej rozbudowany i sięgnąć głębiej.

Konopie włókniste.
Obecność konopi na polu – szczególnie w pierwszych etapach jest bardzo wskazana. Poza ponad tysiącem zastosowań w przemyśle, ta niesamowita roślina ma kilka bardzo pożytecznych właściwości. Przy płodozmianie, ale również jako samodzielna uprawa lecząca glebę. Przede wszystkim, redukuje bank nasion roślin niepożądanych na danym fragmencie ziemi przez bardzo szybki wzrost. Wiąże ogromne ilości CO2. Znacząco wspiera naprawę struktury gleby. Jest bardzo dobrym materiałem kompostowo – ściółkującym.

Zasiejemy odmianę Finola. CBD 1% – 5%. THC poniżej 0,2% (dopuszczona do upraw w Polsce odmiana włóknista). CBD jest bardzo pożądaną substancją o szeregu działań wspierających leczenie. Stosowana jest w walce w bólami, bezsennością, stanami zapalnymi. Wzmacnia układ odpornościowy. Z konopnych ziółek można robić herbaty, napary jak również używać ich do kąpieli. To potężna medycyna, dziś dostępna niemal dla każdego z kawałkiem ziemi i podstawowymi umiejętnościami uprawowymi.
Ziarno konopne nadaje się nie tylko do tłoczenia na zimno jednego z lepszych olejów dla człowieka. Ziarna są bogate w białko i chętnie zjadają je zwierzęta. Nawet sam makuch po tłoczeniu może służyć jako wysokobiałkowy dodatek do karmy.

Lokalnie – w przyszłości zamierzamy powiększyć powierzchnię zasiewu konopi w gminie i przetwarzać włókno oraz paździerz. Sąsiedzi z mniejszych okolicznych gospodarstw są pozytywnie nastawieni do inicjatywy i zainteresowani efektami.

Te podstawy to odpowiedź na uprzemysłowienie rolnictwa i odebranie Ziemi jej naturalnych zdolności do utrzymywania bogatego, wolnego od szkodliwych substancji życia. Karmiącego rośliny przynajmniej 42 związkami, które zapewnią nam dostęp do mocy jakiej próżno dziś szukać na sklepowych półkach.

Pracujemy w zgodzie z otaczającą Naturą oraz z gorącym zaproszeniem dla wszelkiej maści dzikich owadów zapylających, obecnie zagrożonych sposobami upraw. Stwarzamy im przyjazne warunki przez zasiew ich ulubionych roślin oraz pozostawienie kawałka dzikiego pola.

 

Ekonomia.
Żywność z przywróconymi wartościami odżywczymi będzie ostatecznie tańsza dla wszystkich – od środowiska, po jedzącego. Oszczędności na lekach, wizytach lekarskich, uziemieniu itp. to często rocznie całkiem spora kwota, której błędnie nie dolicza się np. do sklepowych paragonów. Dodajmy do tego koszty nawozów, paliwa, serwisu i zubożenia ziemi, które oszczędzimy. Praekologia, wykluczając użycie drogich w utrzymaniu maszyn, które dodatkowo kompresują głębokie warstwy ziemi będzie ostatecznie jednym z tańszych rozwiązań.

Gdy głębokie warstwy ziemi są ubijane, dostęp roślin do wody jest mocno utrudniony, przez co nawet krótka susza może być katastrofą. Składniki odżywcze wraz z nawozami spływają po takich półkach do podskórnych zbiorników. Orka niszczy strukturę gleby wytwarzaną latami. Dewastuje też obecne tam życie, czego skutkiem jest zubożenie samych plonów. Standardowe nawożenie NPK i gnojówką, wapnowanie – są niewystarczające biorąc pod uwagę bogactwo substancji, jakich rośliny i my potrzebujemy. Bor, mangan i kilkanaście innych sprzedawanych masowo składników w “naukowo opracowanych proporcjach pod konkretne uprawy” tylko utrudniają glebie (życiu) dojście do siebie. Każda substancja wprowadzona do ziemi zmienia jej równowagę biochemiczną – tym samym reorganizuje jej strukturę i obecne w niej organizmy. Zazwyczaj na naszą niekorzyść.

 

Rośliny odżywiane są w ogromnej części przez korzenie. W optymalnych warunkach na przestrzeni kilku cm życie wokół korzeni samo reguluje sobie ph i dostarcza roślinie wszystkiego, czego ona potrzebuje. Naturalnie zwiększa to dostępność pierwiastków z rozkładających się organizmów, ich przemiany materii itd. Jednocześnie skład tych bakterii i ich bogactwo decydują o systemie odpornościowym rośliny. Jak jelita u człowieka.
Gdy zaburzymy skład biochemiczny gleby, korzenie rozwijają się w świecie post-apokaliptycznym. Roślina dostanie to czego potrzebuje do przeżycia z nawozów, jak człowiek żywiący się fast-foodami. Przeżyje, wyda plony. Tylko jakiej jakości? Życie, które pozytywnie oddziałuje na rośliny stoczy nierówną walkę z tym szybko namnażającym się, niekorzystnym – mającym optymalne warunki do rozwoju. Analogia do ludzkiego zdrowia jest szokująca.
To życie ostatecznie powinno odżywiać rośliny. Ich plony mają odżywiać nas. Bezpośrednio od tego zależy jakość pożywienia, które stawiamy na stole. Od niego natomiast – jak się czujemy, na co chorujemy itd.

Dlaczego?

Żywność z odbudowanymi wartościami odżywczymi to krok w przyszłość. Gdy nadejdą, etykiety “Nutirents restored” będą kosztowne jeśli ich produkcją zajmą się wielkie korporacje a nie lokalni gospodarze. Zdrowie jest bezcenne a potencjał omawianej żywności – dziś jeszcze trudny do określenia.

Technologie mogą ratować życie, jednak nie zapobiegają chorobom. Odżywianie praekologiczne będzie prewencją i sposobem na wspomaganie leczenia.
Jednocześnie minimalizując takie zjawiska jak marnowanie jedzenia, powszechność chorób cywilizacyjnych, emisja niekorzystnych gazów, zanieczyszczenie wód, gleby i powierza. Będzie wspomagało środowisko i Naturę w ich dobroczynnych dla nas działaniach. To podejście oparte na nauce i faktach. Im więcej wiemy o tym jak działa Natura, tym częściej dochodzimy do wniosku, że najlepiej jest obserwować i uczyć się dalej, pozwalając jej działać. Ludzkie ingerencje na tym etapie kończą się zazwyczaj katastrofami.

Lekarze i dietetycy apelują już od dawna aby dobrze jeść. Ale co to znaczy? Jak to zrobić? Konwencjonalna żywność jest długofalowym truciem organizmu, który w końcu odpowiada chorobą. Już 75% ubytek wartości odżywczych znaczy m.in. tyle, że aby odżywić organizm tak jak prapradziadek, musimy zjeść trzy razy więcej! Wyłączając zawartość pestycydów, herbicydów, nawozów sztucznych itd, których w ogóle nie powinniśmy przyjmować. Nawet z ekonomicznego punktu widzenia nie ma to sensu.

Tabela opublikowana w “Wissenschaftliche Tabellen Geigy” 8. Auflage, 1985
Tabela opublikowana w “Wissenschaftliche Tabellen Geigy” 8. Auflage, 1985

Żywność ekologiczna jest dobrym, pierwszym krokiem – nie zawiera najgorszych substancji dopuszczonych w uprawach konwencjonalnych. Jednak nawet ona jest często uprawiana metodami powodującymi postępującą degradację ziemi. A badania porównawcze produktów konwencjonalnych i ekologicznych wykazują przeciętny wzrost wartości odżywczych. Gdzieś zniknęła połowa z tego, co mieli kilkadziesiąt lat temu nasi przodkowie. A doniesień o kolejnych kłopotach – np. przekroczonych poziomach stężeń substancji szkodliwych jest zbyt dużo, by je wszystkie śledzić na bieżąco!

Ile razy jedząc warzywa ze sklepu zastanawiałem się, czy nie zostały przez przypadek zamienione z plastikowymi atrapami! Smak również jest istotny. Lubię czuć się wyjątkowo po obiedzie. Nawet jeśli są to “tylko” proste potrawy, chcę, by pomidor miał smak pomidora i nie odbijał się od podłogi.

Kto?

Projekt tworzy rodzina Pragskich: Anna i Tomasz.

Jesteśmy przykładem pozytywnej przemiany zapoczątkowanej kilka lat temu zmianą stylu życia i jedzenia. Przede wszystkim – wykluczając to co szkodliwe, eksperymentując i bacznie przyglądając się zmianom, doszliśmy do zdumiewających efektów zdrowotnych. Nasze historie.

Gdzie i kiedy?

Warmińsko – Mazurskie, Kuty 58B – gospodarstwo Travnik.
Mamy 1,8ha nieuprawianej ziemi, w większości rolnej. Podobnie jak okoliczne pola, z których rolnicy zbierają dopłaty i skoszone zielone na paszę. Ogromny plus, ponieważ łąki nie trzeba nawozić. Działka jest bez infrastruktury, zabudowań. Malownicza z małym oczkiem wodnym.

 

Ruszyć możemy już w tym roku! W staraniach wspierał nas Urząd Marszałkowski. Formalności spełniłem, dokumenty skompletowane.

Twoje wsparcie.

Pozwoli nam ruszyć z uprawami w tym roku!
UWAGA
– do 2018-03-29 działa projekt na PolakPotrafi.plPóźniej prosimy o wsparcie bezpośrednie – projekt przechodzi pod skrzydła powołanego przez nas Stowarzyszenia PRAEKOLOGIA.
Twoje wsparcie przyczyni się do przemiany, z której za kilka lat będzie mogło skorzystać więcej osób. Przyrost plonów z roku na rok powinien być znaczący.
Przede wszystkim skorzystają wspierający, którzy będą na bieżąco śledzić co i gdzie się dzieje. Tym samym będziecie też mieli pierwszeństwo w dostępie do plonów.

Wsparcie nie musi być ograniczone do przelewów. Potrzebujemy sporo sprzętu – fotowoltaicznego, ogrodowego, solidnego mikroskopu – jeżeli możesz przekazać na ten cel coś od siebie lub swojej firmy – tym lepiej!

Na co wydamy zebrane pieniądze?

Chcemy uruchomić skromne, ale wyposażone we wszystko co niezbędne do realizacji naszego projektu MOBILNE gospodarstwo rolne. Z jednej strony minusem jest brak infrastruktury na naszym polu. To trudne warunki. Z drugiej – zakładając mobilność możemy wykorzystać ją do edukacyjnego tourne’e po Polsce. Po zakończeniu projektu lub wcześniej, jeżeli warunki będą sprzyjające. Chcemy to zrobić by umożliwić poznanie idei ludziom z najdalszych zakątków kraju. Nawiązywać kontakty z zainteresowanymi gospodarzami i uruchamiać kolejne uprawy praekologiczne.

Nasze potrzeby:

1. Zasilanie. Podstawową fotowoltaiką zasilimy pompę wody, światło, ładowarki, komputer.

2. Woda. Na działce jest oczko, które po pogłębieniu może służyć do użytku po kilkustopniowej filtracji. Będzie na tyle głębokie aby mogły tam zamieszkać i zimować ryby (pomagając w oczyszczaniu). W planie jest też zachowanie dzikiego kawałka z trzcinami – edukacyjnego punktu dla odwiedzających i ich dzieci. Oraz dojścia do wodopoju dla dzikich zwierzaków.

3. Przyczepa. Zorganizujemy w niej małe laboratorium. Będzie nam służyła w Kutach przez kilka sezonów wegetacyjnych jako miejsce pracy nad dokumentacją, mikroskopowymi badaniami ziemi i materiałami, które będziemy na bieżąco wpuszczać w sieć.

4. Tłoczarka do oleju. Z 1ha konopi włóknistych powinniśmy zebrać przynajmniej 600kg ziarna. Ziarno wysuszymy w przygotowanym miejscu w stodole rodziców i tam też wytłoczymy je w zimnym procesie. Olej konopny jest niesamowity i chcemy, aby był dostępny w najlepszej możliwej jakości.

5. Sprzęt i inne. Typowe narzędzia ogrodnicze, których jeszcze nie mamy. Plus mikroskop, przewody, mocowania, prace koparką w ziemi itp, aby dostosować pole do wymagań projektu.

Każda złotówka jest istotna i pomoże nam zrealizować założenia projektu!

Nasze historie

Anna
Ukończyła dietetykę i po dyplomie szybko zapisała się do Studium Edukacji Ekologicznej i Profilaktyki Zdrowia.

Sześć lat temu podjęłą pracę w jednym z warszawskich sklepów z ekologiczną żywnością.

Sklep prowadzony był przez bardzo rygorystyczną parę testującą każdego dostawcę. Dzięki temu mieliśmy dostęp do najlepszej możliwej żywności. To wtedy zaczęliśmy dostrzegać, że mamy więcej energii i lepsze samopoczucie. Ułatwiło nam to podjęcie decyzji o wprowadzeniu kolejnych, głębszych zmian. Z czasem zaobserwowaliśmy, że w zasadzie przestaliśmy chorować.
Jest specjalistą dietetykiem, ale prędzej nazwie siebie Wiedźmą Anną.

Tomasz
Po raz pierwszy leczniczy potencjał żywności odczułem na własnej skórze w 2008 roku po wypadku komunikacyjnym. Zaopiekowała się mną mama, która stawała na głowie abym odżywiał organizm najlepszym dostępnym jedzeniem. Również dzięki jej ogromnemu wysiłkowi moja rehabilitacja, pomimo łącznie sześciu operacji była wyjątkowo krótka (1,5 roku). A już po kilku miesiącach od wypadku o własnych siłach stanąłem na nogi, zaprzeczając tym samym diagnozie lekarskiej, skazującej mnie na wózek inwalidzki.

Po czasie odpuściłem dietę ale bodziec wywołany rezultatem dobrego odżywiania był na tyle silny, że sześć lat temu zacząłem zgłębiać wiedzę o funkcjonowaniu roślin, Natury, uprawach i terapiach.

Zdobyta wiedza i ciekawość w 2016 roku pozwoliły nam na pierwszy praktyczny test – założenie eksperymentalnego ogrodu warzywnego u teściów. Na piaskach V i VI klasy bonitacyjnej.

Nie mogliśmy go zrobić do końca tak jak chcieliśmy, ale efekty przerosły nasze oczekiwania. Wystarczyło zmienić podejście do podstaw by rosło niemal wszystko, czego potrzebowaliśmy. Zmotywowało nas to do dalszego działania.

Zrozumieliśmy, że tego nie można zachować dla siebie!

Po latach zgłębiania tematu i łączenia wątków zrozumiałem jak w praktyce odbudować roślinom ich pierwotną siłę. To prostsze niż się wydaje ale wymaga dużo pracy i przemiany wymagającej bycia blisko ziemi. Chcemy się tym podzielić. Metodą, fantastycznym jedzeniem, uczuciem dochodzenia do zdrowia. Jaśniejącym umysłem i radością ze zdrowego życia.

Nagrody

Uwaga! Obowiązują do 2018-03-29 – w czasie trwania projektu na PolakPotrafi.pl – po zakończeniu, te wybrane mogą zostać zrealizowane po uzgodnieniu.
Nagrody rzeczowe będą do odbioru osobistego w Kutach. Olsztynie i Warszawie.

Przykłady naszych nagród na PolakPotrafi:

Kontakt / Contact

www:
Zakładka kontakt
Facebook’owy fanpage

Telefony:
+48 881 302 257 – Tomasz
+48 534 198 200 – Anna

@: kontakt [SHIFT+2] praekologia.pl

 

For more information visit Patreon site description or contact us via Contact page or fb fanpage.
I’ve made YouTube video with subs – for PolakPotrafi.pl project promotion.

 

Z serdecznym pozdrowieniem,
Anna i Tomasz

Praekologia na Travniku – Odbudowa Wartości Odżywczych w Pożywieniu – Kuty 58B