Przepis na lekko ostrą potrawkę warzywną
Składniki na cztery porcje:
Duża patelnia:
- 6 średnich ziemniaków
- 4 średnie marchewki
- 1/4 selera
- 1 brokuł ( cały)
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 czubata łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 i 1/2 szklanki wody
- pieprz ziołowy, curry, harissa, papryka wędzona, papryka słodka, sól kłodawska
Mała patelnia:
- 2 cebule
- 1 niezbyt duża cukinia (jeszcze słodka)
- 8-10 cm pora
- 3/4 szklanki pestek słonecznika
- 3/4 szklanki pestek dyni
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 lub 3/4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- sól kłodawska
Sałatka:
- 1/2 główki sałaty
- 5 większych suszonych pomidorów w oleju
- 8 pomidorków koktajlowych
- 3/4 szklanki dzikiego ryżu
- sól kłodawska
- bazylia
- oregano
- lubczyk
Przygotowanie
Duża patelnia:
Wlej wodę, dodaj olej kokosowy, zacznij podgrzewać. Gdy olej się rozpuści, dodaj pokrojoną marchewkę i seler. Rozprowadź, by były równo zanurzone w wodze. Posyp solą, pieprzem ziołowym, curry i harissą. Dodaj pokrojone ziemniaki i brokuł, dodaj powyższe przyprawy i papryki (wędzona i słodka). Nie mieszaj. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Po 10 minutach dodaj passatę (ew. troszkę wody po bokach patelni), na nią pokrojoną cebulę i czosnek oraz sól. Nie mieszaj. Pod przykryciem duś ok. 10 minut, aż ziemniaczki zaczną mięknąć. Wymieszaj, sprawdź smak, ew. dodaj soli / innych. Duś pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
Mała patelnia:
Rozpuść na małym ogniu olej kokosowy. Dodaj pastę curry, wymieszaj z olejem. Wrzuć pokrojoną cebulę, pestki słonecznika, pestki dyni i pokrojone – pora oraz cukinię. Wymieszaj, dodaj sól. Grzej małym ogniem mieszając regularnie, aż zeszkli się cebula i zmięknie cukinia. Sprawdź smak i ew. dopraw.
Sałatka:
Zagotuj wodę, przepłucz dziki ryż. Posól przed dodaniem ryżu. Gotuj około 50 minut na małym ogniu pod przykryciem, regularnie mieszając. Pokrój sałatkę, suszone pomidory i pomidorki koktajlowe (na ćwiartki). Dodaj przyprawy i wymieszaj z ugotowanym ryżem.
Taka lekko ostra potrawka warzywna to pyszny i zdrowy obiad. Składniki możesz dobrać do swojego smaku, ale choć raz warto spróbować tego przepisu! Smacznego : )
Inne przepisy znajdziesz (z czasem) TUTAJ.