Potrawka warzywna #1

Przepis na lekko ostrą potrawkę warzywną

Składniki na cztery porcje:

Duża patelnia:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 średnie marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 brokuł ( cały)
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 czubata łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • pieprz ziołowy, curry, harissa, papryka wędzona, papryka słodka, sól kłodawska

Mała patelnia:

  • 2 cebule
  • 1 niezbyt duża cukinia (jeszcze słodka)
  • 8-10 cm pora
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 3/4 szklanki pestek dyni
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 lub 3/4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • sól kłodawska

Sałatka:

  • 1/2 główki sałaty
  • 5 większych suszonych pomidorów w oleju
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 3/4 szklanki dzikiego ryżu
  • sól kłodawska
  • bazylia
  • oregano
  • lubczyk

Przygotowanie

Duża patelnia:

Wlej wodę, dodaj olej kokosowy, zacznij podgrzewać. Gdy olej się rozpuści, dodaj pokrojoną marchewkę i seler. Rozprowadź, by były równo zanurzone w wodze. Posyp solą, pieprzem ziołowym, curry i harissą. Dodaj pokrojone ziemniaki i brokuł, dodaj powyższe przyprawy i papryki (wędzona i słodka). Nie mieszaj. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Po 10 minutach dodaj passatę (ew. troszkę wody po bokach patelni), na nią pokrojoną cebulę i czosnek oraz sól. Nie mieszaj. Pod przykryciem duś ok. 10 minut, aż ziemniaczki zaczną mięknąć. Wymieszaj, sprawdź smak, ew. dodaj soli / innych. Duś pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.

Mała patelnia:

Rozpuść na małym ogniu olej kokosowy. Dodaj pastę curry, wymieszaj z olejem. Wrzuć pokrojoną cebulę, pestki słonecznika, pestki dyni i pokrojone – pora oraz cukinię. Wymieszaj, dodaj sól. Grzej małym ogniem mieszając regularnie, aż zeszkli się cebula i zmięknie cukinia. Sprawdź smak i ew. dopraw.

Sałatka:

Zagotuj wodę, przepłucz dziki ryż. Posól przed dodaniem ryżu. Gotuj około 50 minut na małym ogniu pod przykryciem, regularnie mieszając. Pokrój sałatkę, suszone pomidory i pomidorki koktajlowe (na ćwiartki). Dodaj przyprawy i wymieszaj z ugotowanym ryżem.

Taka lekko ostra potrawka warzywna to pyszny i zdrowy obiad. Składniki możesz dobrać do swojego smaku, ale choć raz warto spróbować tego przepisu! Smacznego : )

Inne przepisy znajdziesz (z czasem) TUTAJ.

Podziel się tą stroną:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *