Puszysta pasta szpinakowa

Przepis na puszystą pastę szpinakową

Składniki na wieeele pysznych kanapek

  • 250g cieciorki
  • 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki pestek dyni
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • 1/2 szklanki oleju do duszenia i smażenia
  • sól kłodawska, pieprz ziołowy, harrisa w proszku, tymianek (1 czubata łyżka), czerwona pasta curry

Przygotowanie

Cieciorkę namocz przez noc. Gotuj do całkowitej miękkości. Zostaw przynajmniej pół szklanki wody po gotowaniu.
W garnku uduś cebulę doprawiając solą, pieprzem, pastą curry i sosem sojowym. Gdy będzie zeszklona, dorzuć szpinak i tymianek, duś pod przykryciem aż będzie ciepły. Mieszaj regularnie, pod sam koniec dodaj pokrojony w plastry czosnek.
Zblenduj cieciorkę (wraz z wodą po gotowaniu) z zawartością garnka i pestkami dyni. Dodaj harrisę i posiekane drobno suszone pomidorki, dokładnie wymieszaj i ew. dopraw solą / pieprzem.

Ta pasta robi robotę po nocy w chłodziarce ^_^

Podziel się tą stroną:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *