Przepis na puszystą pastę szpinakową
Składniki na wieeele pysznych kanapek
- 250g cieciorki
- 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki pestek dyni
- 6 suszonych pomidorów w zalewie
- 1 łyżka stołowa sosu sojowego
- 1/2 szklanki oleju do duszenia i smażenia
- sól kłodawska, pieprz ziołowy, harrisa w proszku, tymianek (1 czubata łyżka), czerwona pasta curry
Przygotowanie
Cieciorkę namocz przez noc. Gotuj do całkowitej miękkości. Zostaw przynajmniej pół szklanki wody po gotowaniu.
W garnku uduś cebulę doprawiając solą, pieprzem, pastą curry i sosem sojowym. Gdy będzie zeszklona, dorzuć szpinak i tymianek, duś pod przykryciem aż będzie ciepły. Mieszaj regularnie, pod sam koniec dodaj pokrojony w plastry czosnek.
Zblenduj cieciorkę (wraz z wodą po gotowaniu) z zawartością garnka i pestkami dyni. Dodaj harrisę i posiekane drobno suszone pomidorki, dokładnie wymieszaj i ew. dopraw solą / pieprzem.
Ta pasta robi robotę po nocy w chłodziarce ^_^